13.7.14

«Πώς η ιδεολογία της μη-βίας προστατεύει το Κράτος (“How Nonviolence Protects Τhe State”) του Αμερικάνου αναρχικού Peter Gelderloos





"How NonViolence Protects the State" by Peter Gelderloos translated and publshed in Greek by "Solidarity" publications

To Kενό Δίκτυο με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την έκδοση βιβλίου του καλού μας φίλου και συντρόφου Peter Gelderloos από τις εκδόσεις Αλληλεγγύη.

Το βιβλίο «Πώς η ιδεολογία της μη-βίας προστατεύει το Κράτος» (τίτλος πρωτοτύπου “How Nonviolence Protects Τhe State”) του Αμερικάνου αναρχικού Peter Gelderloos μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2012, τυπώθηκε από την εκδοτική κολλεκτίβα Rotta για λογαριασμό των εκδόσεων Αλληλεγγύη και διατίθεται με ελεύθερη συνεισφορά σε καταλήψεις και ελευθεριακά στέκια. «…ένας κατακτημένος πληθυσμός διαπαιδαγωγείται στη μη-βία μέσω της σχέσης του με μια εξουσιαστική δομή που έχει διεκδικήσει μονοπώλιο στο δικαίωμα να ασκεί βία. Είναι η αποδοχή, από τους εξουσιαζόμενους, της κρατιστικής πίστης ότι οι μάζες πρέπει να απογυμνωθούν από τις φυσικές τους ικανότητες για άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης της κλίσης τους για αυτοάμυνα και τη χρήση ισχύος, γιατί αλλιώς θα βυθιστούν στο χάος, σε ένα κύκλο βίας που θα πονά και θα πληγώνει ο ένας τον άλλο. Γι’ αυτό είναι η κυβέρνηση ασφάλεια και η σκλαβιά ελευθερία. Μόνο ένας λαός εκπαιδευμένος να κυριαρχείται από μια βίαιη εξουσιαστική δομή μπορεί να αμφισβητήσει πραγματικά το δικαίωμα και την ανάγκη κάποιου να υπερασπιστεί με τη δύναμη της ισχύος τον εαυτό του ενάντια στην καταπίεση. Ο πασιφισμός είναι επίσης μια μορφή αποκτημένης με μάθηση ανικανότητας για αυτοβοήθεια, μέσω της οποίας οι διαφωνούντες εξασφαλίζουν την αποδοχή του κράτους, δείχνοντας ότι δεν έχουν ιδιοποιηθεί δυνάμεις που διεκδικεί αποκλειστικά το κράτος (όπως η αυτοάμυνα). Με αυτό τον τρόπο ένας πασιφιστής συμπεριφέρεται σαν ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί το οποίο το δέρνει ο αφέντης του: αντί να δαγκώσει αυτόν που επιτίθεται, βάζει την ουρά στα σκέλια και δείχνει ότι δεν μπορεί να κάνει κακό, υποτασσόμενο στο ξύλο με την ελπίδα να σταματήσει…».

Kατεβάστε στον υπολογιστή σας και διαβάστε το βιβλίο εδώ:



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...